.

Private udlejere

Under visse omstændigheder kan kommunen anvise dig til en privat udlejer. Spørg din kommune herom.

Private udlejere annoncerer i aviser og dagblade.

Flest private udlejere annoncerer på forskellige internet portaler. En simpel søgning på en søgemaskine giver en masse forslag.

Når lejere flytter ud af en lejlighed, har den fraflyttende lejer ofte mulighed for, at anbefale en ny lejer. Kender du nogen der snart skal flytte, kan du med fordel bede dem anbefale dig til udlejer.

Hvad er en privat udlejer?

En privat udlejer ejer et vist antal boliger eller boligkomplekser og udlejer disse boliger til interesserede lejere.

Hvem kan bo hos en privat udlejer?

Alle kan som udgangspunkt bo hos en privat udlejer. Det er udlejer selv, der bestemmer, hvem han/hun vil have til at bo i hans/hendes bolig. Han/hun har ingen forpligtelser til at stille lejemål til rådighed for bestemte samfundsgrupper, og om du kan bo hos en privat udlejer afhænger altså af, om han/hun ønsker at have lige netop dig boende.

Hvordan kommer jeg til at bo hos en privat udlejer?

Private udlejer annoncerer for deres ledige boliger på diverse internetsider og/eller i avisen. I denne annonce står også, hvordan du kommer i kontakt med udlejer. Hvis du er interesseret ringer eller skriver du til udlejer. Typisk vil de bede dig om at fortælle lidt om dig selv, f.eks. hvad du laver til daglig, om du er ryger, hvorfor du søger ny bolig, hvornår du er interesseret i at overtage lejemålet m.m. På baggrund af de henvendelser, de får, udvælger udlejer nogle af de interesserede til at komme ud og se boligen. Efter besigtigelsen tilkendegiver man, om man stadig er interesseret i lejemålet. Ud af dem der tilkendegiver interesse, udvælger udlejer dem han/hun helst vil have boende i lejligheden – nogle gange er denne udvælgelse tilfældig, og der bliver f.eks. trukket lod blandt de interesserede.

Se eventuelt www.boligportal.dkher kan du søge blandt privatudlejede lejeboliger.

Hvilke udgifter skal jeg være forberedt på, hvis jeg skal have en bolig gennem en privat udlejer?

En privat udlejer vil altid kræve et depositum og tit også forudbetalt leje, inden du flytter ind i boligen. Depositummet stilles til sikkerhed for lejers forpligtelser ved fraflytning. Udlejer kan således modregne lejers forpligtelser, f.eks. udgifter til istandsættelse af lejemålet i depositummet, inden han/hun tilbagebetaler depositummet til lejer.

Depositummet svarer ofte til tre måneders husleje og afhænger derfor af boligens grundleje.

Du skal være opmærksom på, at du som lejer som oftest skal aflevere lejligheden i samme stand, som den blev overtaget – i de fleste tilfælde betyder dette nyrenoveret: dvs. med evt. afhøvlede og lakerede gulve samt nymalet. Dette er noget depositummet burde kunne dække, men har du ødelagt meget i lejligheden, kan du risikere, at der kommer en efterregning.

Hvor lang ventetid er der hos en privat udlejer?

Da private udlejere typisk ikke opererer med ventelister, er der ingen, der ved, hvor lang tid, der går, før du får tilbudt en lejlighed denne vej igennem. Det er også forskelligt, hvor tidligt de annoncerer for deres boliger. Nogle annoncerer for deres bolig, når der er en måned til indflytning, andre når der er tre eller flere. Det er muligt at forhandle med udlejer om indflytningsdato, men hvis der er konkurrence om lejligheden, skal du være opmærksom på, at udlejer sandsynligvis fravælger dig, hvis du ønsker senere indflytning end de andre potentielle lejere.

Kan jeg se boligen inden indflytning?

Ja. Den normale procedure er, at de private udlejere inviterer et udvalg af potentielle lejere ud for at se lejligheden. På baggrund af denne fremvisning fortæller du, om du stadig er interesseret i at leje lejligheden. Hvis du finder ud af, at lejligheden alligevel ikke passer til dine behov, går du bare igen. Du har ikke forpligtet dig til noget ved at sige ja til fremvisningen.

Hvor stor er lejlighederne, og hvad koster de ca. pr. måned?

Størrelsen på lejlighederne varierer rigtig meget, og prisen følger herefter. De private udlejere har lejligheder i alle størrelser og prisklasser. Du skal derfor tænke over, hvilket behov og midler du har til din lejlighed. Det bliver nemmere at søge blandt de mange muligheder, hvis du ved, hvad du leder efter, og hvad du maksimalt kan betale.

Må jeg medbringe eller anskaffe mig husdyr i private boliger?

Det er forskelligt fra lejemål til lejemål. Nogle steder må du gerne holde husdyr, andre ikke. Tendensen er dog, at private udlejere normalt ikke tillader husdyr i deres ejendomme. Hvis du har husdyr, skal du altså være opmærksom på om boligen, du søger, tillader at holde dem, så du ikke kommer til at stå i en situation, hvor du skal opgive lejligheden igen eller skaffe dig af med dit husdyr.