Nedenfor kan du læse nærmere om regler og betingelser for dansk statsborgerskab samt via Udlædinge- og Integrationsministeriet

Dansk statsborgerskab

 

Får jeg automatisk dansk statsborgerskab, når jeg er født i Danmark?

Nej. Dit statsborgerskab afhænger af, hvilket et statsborgerskab dine forældre har. Er dine forældre statsborgere i et andet land end Danmark, vil du således ikke opnå dansk statsborgerskab ved fødslen.

Er en af dine forældre dansk statsborger, vil du opnå dansk statsborgerskab, ved at blive født i Danmark. Bliver du dog født i et andet land end Danmark, opnår du kun dansk statsborgerskab, hvis din mor er dansk statsborger, eller din far er det og dine forældre er gift. Læs mere HER.

Hvad betyder det for mig, at blive dansk statsborger?

Får du statsborgerskab, vil du få et dansk pas og mulighed for at stemme til folketingsvalget.

Efter den 1. september 2015 har Danmark bestemt, at man godt kan have dobbelt statsborgerskab. Dette betyder, at man ikke længere skal opgive sit tidligere statsborgerskab for at få det statsborgerskab i Danmark. Læs HER

Hvordan ansøger jeg om dansk statsborgerskab?

Hvis du ønsker at søge om dansk statsborgerskab, skal du udfylde et ansøgningsskema. Ansøgning om statsborgerskab skal indsendes digitalt. Udgangspunktet er, at det er obligatorisk for alle borger over 18 år og ikke er fritaget fra digital selvbetjening at søge digitalt. Visse persongrupper er dog undtaget fra at indsende ansøgningen digitalt. Læs mere om det her.

Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at du skal opfylde en række betingelser for at kunne blive tildelt dansk statsborgerskab. Du kan læse om de gældende betingelser på UIM.dk

Jeg har begået kriminalitet. Kan det være en hindring for at opnå Dansk Statsborgerskab?

For at få dansk statsborgerskab, er det en betingelse, at man ikke har bestået bestemte typer af kriminalitet.
Ved nogle typer af kriminalitet er der tale om en karensperiode, hvor man først kan ansøge om statsborgerskab ved udløbet af perioden. Ved andre typer af kriminalitet bliver man fuldstændig afskåret fra at få statsborgerskab.

 • Man er fuldstændig afskåret fra at få dansk statsborgerskab, hvis man er idømt:
  Ubetinget frihedsstraf på 1 år eller mere
 • Ubetinget frihedsstraf på 3 måneder eller mere for personfarlig kriminalitet fx røveri, vold osv.
 • Man er dømt for overtrædelse af straffelovens kap. 12 om forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed og kap. 13 om forbrydelser mod statsforfatningen og de øverste statsmyndigheder, samt terrorisme.
 • Udvisning af landet for bestandig. Dette betyder, at man er udvist af Danmark ved dom og må aldrig vende tilbage til landet.
 • Dømt for overtrædelse af straffelovens § 136, stk. 2 eller 3.
 • Dømt for bandekriminalitet efter straffelovens § 81 a.Dømt for vold eller seksualforbrydelser mod børn under 18 år

En ansøger kan ikke få statsborgerskab så længe sager om en lovovertrædelse verserer.

Ved denne type af kriminalitet er der tale om en periode, hvorpå man først har ret til at blive statsborger ved udløbet af en bestemt periode/frist fx:

 • Ved bøder over 3.000 kr., eller derover løber der en spærreperiode på 4 ½ år far gerningstidspunktet, hvor man ikke kan blive statsborger. Dette betyder, at man først kan blive statsborger ved udløbet af perioden på 4 ½ år efter gerningstidspunktet.
 • Hvis man er straffe for overtrædelse af bestemmelser i samme lov, så kan spærreperiode forlænges med 3 år for hver straf.

Læs mere HER.

Jeg har gæld. Kan det være en hindring for at opnå dansk statsborgerskab?

Hvis du har visse former for forfalden gæld til det offentlige, kan det være en hindring for at opnå dansk statsborgerskab. Når du har tilbagebetalt det skyldige beløb, vil du dog kunne ansøge om statsborgerskab på ny, eller eventuelt anmode om genoptagelse, afhængigt af din situation.

De typer af forfalden gæld er:

 • Tilbagebetalingspligtige ydelser efter “Lov om social service” eller “Lov om aktiv socialpolitik”
 • Tilbagebetalingspligtige ydelser efter den nu ophævede “Lov om social bistand”
 • Børnebidrag, der er udbetalt forskudsvis af det offentlige efter “Lov om børnetilskud” og forskudsvis udbetaling af børnebidrag
 • Daginstitutionsbetaling
 • Tilbagebetaling af for meget udbetalt boligstøtte, jf. § 47 i “Lov om individuel boligstøtte”
 • Tilbagebetaling af boligindskudslån, medmindre der er indgået en afdragsordning for tilbagebetaling, som overholdes af ansøgeren
 • Skatter og afgifter, medmindre skatte- eller afgiftsrestancen skyldes forhold, der ikke kan lægges ansøgeren til last.

Det bemærkes, at det ikke er en hindring for at opnå dansk statsborgerskab, at du har gæld til private virksomheder eller personer. Læs mere HER.

Hvad koster det at søge om statsborgerskab?

Det koster 3.800 kr. (2019) at søge om dansk statsborgerskab. Gebyret betales direkte til den myndighed, hvor man indgiver ansøgningen. Hvis du tidligere har ansøgt om dansk statsborgerskab, kan du søge om at få din sag genoptaget, således at du ikke skal starte forfra med at søge. Der findes et andet ansøgningsskema hertil, ligesom du heller ikke skal betale gebyret på ny. Ansøgning om genoptagelse indgives direkte til Justitsministeriet.

What Documents do I need to bring for Taxes?

Aenean eu leo quam. Pellesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.
Curabitur blandit tempus porttitor.

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Sed posuere consectetur est at lobortis.

What makes you better than other accountants?

Aenean eu leo quam. Pellesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.
Curabitur blandit tempus porttitor.

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Sed posuere consectetur est at lobortis.

Why switch from my current accountant?

Aenean eu leo quam. Pellesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.
Curabitur blandit tempus porttitor.

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Sed posuere consectetur est at lobortis.