Indledende tekst her

Identitestyveri

Hvad er identitetstyveri?

Identitetstyveri kan være ske på flere måder, hvorfor en overordnet definition vil være ”Tilegnelse af andres personoplysninger”. Typisk vil dette ske i forbindelse med at opnå en økonomisk vinding.  Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvordan får en gerningsmand fat i mine personoplysninger? – Svaret til dette spørgsmål er, at gerningsmanden har en række metoder, f.eks. det fysiske tyveri, bedrageri eller ved at  opfange ens oplysninger på computeren ved brug af et program.  Men hvilke oplysninger er det gerningsmanden forsøger at tilegne sig? – her vil det typisk være bank- og kreditkortoplysninger, sygesikring- og kørekort samt Nem ID.  I Danmark har man ikke en selvstændig straffebestemmelse til identitetstyveri, da man altid kan ”smide” dette problem under en anden paragraf, som er mere passende til ens situation. Man kan tage følgende eksempel: Gerningsmanden gøre brug af dine oplysninger ved fakturabetaling ved internethandel.  Selve tilegnelsen af dine oplysninger vil ikke blive straffet for tyveri, da de ikke har en målbar værdi, men man vil straffe gerningsmanden for databedrageri, da han snyder en maskine/program til at tro, at gerningsmanden er dig.

 

Hvad skal jeg gøre for at undgå identitetstyveri?

Det er vigtigt, at du er meget påpasselig med, hvor og hvordan du bruger dine personoplysninger på nettet. Digitaliseringsstyrelsen har 10 gode råd, som du skal være opmærksom på for at undgå identitetstyveri:

  1. Sørg for, at alle programmer på din pc er opdaterede.
  2. Brug både antivirusprogram og firewall.
  3. Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret.
  4. Vær tilbageholdende med at videregive personlige oplysninger.
  5. Vær meget tilbageholdende med at videregive fortrolige oplysninger.
  6. Brug adgangskode.
  7. Send aldrig fortrolige og personlige oplysninger i e-mail.
  8. Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale netsteder, debatsider og chatrum.
  9. Sørg for, at dine bærbare enheder er sikre.
  10. Lær dine børn gode it-sikkerhedsvaner på nettet.

(Kilde: Digitaliseringsstyrelsen)

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har været udsat for identitetstyveri?

I den danske straffelovgivning er der ingen separat lov, som beskytter borgeren mod identitetstyveri. Det er ikke anerkendt som en særskilt forbrydelse, men kan i tilfælde falde ind under anden lovgivning.

Da identitetstyveri ikke er anerkendt som en særskilt forbrydelse, er der ikke faste procedurer for, hvordan du skal forholde dig, hvis du er udsat herfor. Du kan kontakte Den Sociale Retshjælp for at få mere at vide om dine muligheder. Det er dog som udgangspunkt altid en god idé at anmelde tyveriet til politiet samt at kontakte de steder, hvor dine oplysninger er blevet misbrugt. Dette kan dreje sig om RKI, debitorregistret og kreditorer. Derudover er det også en god idé at spærre din netbank og bankkonti.

Forbrugerrådet Tænk har delt nogle gode råd til handling alt efter hvilken form for tyveri, du har været udsat for:

Hvis du har fået stjålet dine identifikationspapirer er det vigtig at kontakte politiet, da en kopi af politianmeldelsen eller henvendelsen kan bruges som dokumentation over for kreditorer og pengeinstitutter. Det er derfor også vigtigt at få en kvittering for, at du har henvendt dig.

Hvis du har mistet dit pas og/eller kørekort, skal du henvende dig til politiet, så du kan få dit pas og kørekort ugyldiggjort samt få information om, hvordan du får et nyt kørekort eller pas.

Hvis du mister dit sygesikringsbevis, skal du bestille et nyt hos din kommune. Når du bestiller et nyt, bliver det gamle automatisk ugyldigt.

Hvis du får stjålet dit dankort eller andet betalings- eller kreditkort, skal du straks spærre kortet og kontakte din bank.

Hvis du får regninger og rykkere, du ikke kender til, skal du kontakte den virksomhed, som regningen stammer fra, og forklare, at din identitet bliver misbrugt, og du derfor ikke anser dig for bundet af købsaftalen. Hvis virksomheden ikke vil godkende dette, kan du bede dem redegøre for, hvordan virksomheden har sikret sig, at aftalen er indgået med dig.

Hvis du får en bekræftelse på adresseændring eller ukendt post til din adresse skal du få dit kommunale folkeregister til at notere tyveriet på dit CPR-nummer samt kontakte politiet, så din henvendelse kan bruges som bevis.

 

Hvis gerningsmanden har fået fat på dit Nem ID samt adgangskoden, vil han kunne oprette kviklån i dit navn. Når du bliver kontaktet af kreditoren (Du skal melde identitetstyveriet til politiet her), kan det være en god ide at bede om detaljerne for lånets optagelse, f.eks. hvilken konto har modtaget pengene. Hvis pengene er gået ind på en anden konto end din egen, f.eks. i en anden bank, kan du kontakte banken og høre nærmere, da du nu er den formelle ejer af kontoen. Derfor burde det jo ikke være noget problem at bede om detaljerne vedrørende overførelsen af kviklåns-pengene.  Hvis man kan få disse oplysninger, kan man hjælpe politiet en smule. Sagsbehandling er rigtig lang, da politiet får mange anmeldelser på identitetstyveri, hvorfor sagerne behandles i rækkefølge.

 

Hvis man står i den situation, hvor ens Nem ID er misbrugt af gerningsmanden, er det begrænset, hvad man kan gøre for at undgå kreditors krav mod dig som offer. Ens Nem ID er det ”allerhelligste”, hvorfor kreditorerne blot kan læne sig tilbage og sige, at der var brugt Nem ID. Derfor kan kreditorerne se bort fra ens indsigelser, også selv om man viser politianmeldelsen. Kreditorerne vil hive dig i fogedretten (da du hæfter solidarisk med gerningsmanden – dvs. i hæfter på lige fod, men kreditor har kun dine oplysninger), hvor du også kan gøre indsigelse, hvorefter man ender ved byretten, der alligevel vil give kreditorerne medhold.  Denne lange og besværlige måde vil blot øge sagsomkostningerne, som du vil blive pålagt, såfremt du taber sagen – derfor vil denne måde ikke være nyttig.

 

Er det unfair, at gerningsmanden slipper og du hæfter? Ja, men Nem ID er så ”helligt”, at ingen anden egentlig må kende til oplysningerne.  Er der ingen håb for at slippe? Jo, men det er kun et ganske lille håb. Her kræver det, at gerningsmanden bliver dømt for identitetstyveriet. Dette vil betyde, at staten typisk går ind og betaler ”din gæld” til kreditoren, hvorefter staten retter kravet mod gerningsmanden.  Er der andre muligheder? Ja, men det er kun i ganske få tilfælde, at kreditorerne faktisk dropper deres krav på dig. Hvad kan jeg gøre? Man kan ikke rigtig gøre særligt meget, men man kan forsøge at mindske den økonomiske byrde, f.eks. ved at indgå aftaler med kreditoren, herunder rentestop, afdragsordninger mv. Kreditorerne er ikke forpligtet til at indgå disse aftaler, men de er også interesseret i at få deres penge tilbage.

 

Hvad kan ID-tyven bruge mine oplysninger til?

Der er mange forskellige ting, en tyv kan bruge dine personlige oplysninger til. ID-tyven kan købe varer hos en række internetbutikker ved hjælp af dit cpr-nummer og såkaldt fakturabetaling, hvor fakturaen for varen havner hos dig, mens varen bliver sendt til en postboks, hvor tyven kan hente den. Derudover kan ID-tyven f.eks. købe mobiltelefoner og oprette abonnementer hertil. Oftest ser man gerningsmanden optage kviklån i ofrets navn. Dette kræver IKKE kun ens CPR nummer, men også ofrets Nem ID samt adgangskoden.  Gerningsmandens handlinger ender typisk i et økonomisk tab for dig som offer.

 

Hvordan opdager jeg identitetstyveri?

Hvis du opdager, at der er sket et tyveri af dit sygesikringskort, kørekort eller andre ID-kort, skal du være opmærksom på, om der sker et misbrug af dem. Der er flere tegn på, at din identitet bliver misbrugt. F.eks. hvis du modtager telefonopkald, breve eller e-mail om ting, du ikke har bestilt eller solgt, hvis du stopper med at få post eller får meddelelse om adresseændring, hvis du modtager ansøgningsskemaer eller afslag på lån eller kredit, du ikke har søgt om, eller hvis du modtager regninger eller inkassokrav, som du ikke kender til. Hvis nogen af ovenstående er tilfældet, er det vigtigt, at du tager affære straks. Læse mere under: Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har været udsat for identitetstyveri?

 

Kan jeg forsikre mig imod ID-tyveri?

Flere forsikringsselskaber tilbyder også kunderne at tegne en forsikring mod identitetstyveri. Forsikringsselskaberne tilbyder kunderne hjælp mod misbrug af personlige oplysninger. Det er dog kun i de færreste tilfælde, at man kan forvente forsikringsselskaberne dækker eventuelle økonomiske tab. De hjælper til gengæld med støtte og hjælp undervejs, da mange finder det opslidende at skulle kontakte finansieringsselskaber, RKI og hvor de ellers er blevet snydt. Forsikringsselskaberne kan hjælpe dig med at undersøge mistanken samt at stoppe ID-tyveriet.
Du får information om hvilke tiltag, der skal iværksættes for at begrænse yderligere misbrug, som fx at kontakte RKI og debitorregistret, kontakte kreditorer, hjælp til at afvise uretmæssige krav samt spærring af netbank og bankkonti. Forsikringsselskaberne kan også hjælpe dig med at reetablere din kreditværdighed og dækker dine udgifter og sagsomkostninger.

Læs mere om hvordan du er forsikret imod identitetstyveri i artiklen fra Mikonomi.dk. Du kan læse artiklen HER. LINK TO PDF Dinretshjælp- identitetstyveri.odt.pdf

 

What Documents do I need to bring for Taxes?

Aenean eu leo quam. Pellesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.
Curabitur blandit tempus porttitor.

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Sed posuere consectetur est at lobortis.

What makes you better than other accountants?

Aenean eu leo quam. Pellesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.
Curabitur blandit tempus porttitor.

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Sed posuere consectetur est at lobortis.

Why switch from my current accountant?

Aenean eu leo quam. Pellesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.
Curabitur blandit tempus porttitor.

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Sed posuere consectetur est at lobortis.

Arv

Testamente

Gaver

Socialt bedrageri

Juridisk

Her kan du finde en række juridiske områder 

Ydelser og tilskud

Familieret

Under 18 år?

Strafferet

Udlændingeret

Arveret

Myndigheder

Socialt bedrageri

Identitetsyveri 

Stalking

Get Started

Don’t Let the Complexities of Your Financials Burden You Any Longer

Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula.

About Us

At Divi Accountants, No Client is Too Big or Small

Donec rutrum congue leo eget malesuada. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus